top of page

Hur ser du på Världen? – Får alla vara med?


Det allra mest skrivna om i sociala medier just nu är hatet som flödade över luciabarnet i Åhléns kampanj. Människor är förfärade, med all rätt, över att människor, vuxna människor, går till angrepp mot ett barn och sprider hat över att en mörkhyad pojke har en luciakrona på sig. Vad spelar det för roll, eller hur?

Men de finns människor som anser på riktigt att det här är fel, att så här får det faktiskt inte vara. Och i deras världsbild försöker de styra upp något som håller på att gå fullkomligt åt skogen. De tror att invandringen kommer att förstöra vårt land och att våra gamla svenska traditioner måste försvaras, annars blir allt förstört. Med den världsbilden tolkar de ett mörkhyat litet barn i luciakrona som ett hot. När de upplever sig utsatta för ett hot väljer de att agera med motangrepp för att försvara och skydda det de tror på. Skydda våra svenska traditioner och skydda vårt land från förstörelse. Resultatet blir en förtvivlad familj som ber Åhléns ta ner bilden på deras barn, för de orkar inte och klarar inte av att hantera allt hat som strömmar mot dem.

Tänk om de hade haft en annan världsbild. Ja, de flesta av oss har ju faktiskt andra världsbilder. Som jag till exempel. I min världsbild kan jag se att vår kultur har förändrats i alla tider. Själva luciatraditionen kom på 1900-talet och jag tror inte att min mormor gick i luciatåg när hon var liten. Jag är säker på att hennes mamma inte gjorde det i alla fall. Lucia själv kommer ju från Italien, så vad är det som är så våldsamt svenskt med det? I min värld utvecklas traditioner och kulturer hela tiden. Bland det svenskaste som finns just nu är att äta tacos på fredagskvällen och det finns långt fler pizzerior än restauranger med svensk husmanskost på de flesta orter. (Även svensk husmanskost är ju för all del inspirerad från många länder i världen). Och julen, förr började den på julafton, men nu börjar den i advent och ska helst vara slut efter annandagen. Vi ändrar traditioner hela tiden så att de ska passa hur vi lever nu.

Med den världsbilden, att kultur och traditioner utvecklas hela tiden, tolkar jag saker jag ser utifrån det. Jag står glatt och trycker ut giraffer, krokodiler och en ”facebook-tumme-upp” ur pepparkaksdegen, traditioner utvecklas, och jag ser definitivt inte ett hot i ett mörkhyat barn med luciakrona. Jag ser faktiskt inget uppseendeväckande alls. Jag ser bara en gullig unge i luciakläder. Och med den tolkningen följer mitt agerande, som i det här fallet bara bestod i att inte reagera. Resultatet blev att jag inte påverkade någon, varken positivt eller negativt.

Någon annan skulle kunna ha haft världsbilden att det var något unikt och nytänkande att sätta luciakläder på en mörkhyad kille och därmed tolkat det som ett positivt ställningstagande från Åhléns och därifrån valt att agera med att gilla bilden på facebook, kanske dela den och skrivit någon varm kommentar om att det är härligt att se att Åhléns tar ställning och att barnet är supersött. Resultatet hade blivit spridande av kärlek, värme och positiv energi.

Vad vi har för världsbilder, vad vi tar för sant och vad vi utgår ifrån, påverkar hur vi tolkar saker, som i sin tur påverkar hur vi agerar. Hur vi agerar påverkar sedan så klart resultatet.

Vi lever i en värld idag där många tror sig veta väldigt mycket om saker och ting. Information finns bara en googling bort. Men väldigt många människor har inte någon känsla för källkritik. Informationen som hittas är allt som oftast desinformation, ogrundade åsikter eller ren propaganda.

Genom att zooma ut och titta på vår egen världsbild, reflektera över vad som är absoluta sanningar och vad som faktiskt bara är våra föreställningar kan vi justera vår världsbild. Genom att justera den kan vi ändra på hela kedjan som kommer därefter, Tolkning – Beslut/handling – Resultat.

Har du valt Världsbilder som ger dig de bästa förutsättningarna att ta dig dit du vill? Har du valt världsbilder som gör att du påverkar världen omkring dig på ett positivt sätt?

Det här har jag skrivit en bok om. Den heter 32 Nya Världsbilder, och den har precis kommit ut. För mig är detta ett ständigt aktuellt ämne, men just nu känns det hetare än någonsin.

Jag heter Sofia Sköld och är Coach, Föreläsare och Författare.

I den bästa av världar önskar jag att min bok inte bara kommer att hjälpa människor i deras personliga utveckling, utan också kommer att påverka världen i rätt riktning, om än bara så lite, så lite. Tomten, det önskar jag mig i år =)

Varma hälsningar, Sofia Sköld


Tidigare nyheter
Följ Sofia Sköld AB
  • Instagram - Black Circle
bottom of page