top of page
Image by Hansjörg Keller

Usas Granskottssaft

Blad det första att skörda i naturen på våren är granskott. Långt innan bär och svamp ens hunnit börja växa. Smaka på våren genom att ta vara på dessa syrliga och goda delikatesserna. Plocka ett på din promenad genom skogen och tugga på medans du går, eller ta med dig någonting att plocka i och samla en större mängd för att göra härlig, vårlig granskottssaft!

Granskott är en av vårens snaskigheter!

De ska plockas tidigt på våren då de är ljust gröna och späda. Ju större skotten blir, ju starkare blir de och får en allt mer träig smak. 

 

Små och späda skott har en syrlig smak av vår och kan användas till en rad olika saker som tex granskottsspesto, picklade granskott och granskottsalt. Men här ska vi göra en god och härligt granskottssaft! Avnjut gärna i solen med skorpa till.

 

Var rädd om skogen och ta inte för många skott från varje träd! 

/Usa 

Granskottsaft

1 liter granskott

1 citron (gärna ekologisk)

1 liten vatten

6  dl strösocker 

30 g citronsyra 

Plocka granskotten när de är ljusa och späda. Se efter att det inte följer med insekter eller annat skräp. 

Skölj granskotten och varva dem i en bunke eller kastrull med citronskivor. 

 

Koka upp vatten och socker i en kastrull så att sockret löser upp sig. Rör i citronsyra. 

Häll sockerlösningen över granskott och citron. Låt stå under en kökshandduk i ca två dygn. 

Häll upp på flaska och förvara i kylen i högst tre dagar.

För längre hållbarhet går saften bra att frysa i en glasslåda. I och med mängden socker blir den frysta saften inte hårdare än att det går att skrapa upp så mycket man vill ha. 

Att tänka på

  • Att plocka granskott ingår inte i allemansrätten då de är en del av grenarna. Kolla med markägaren innan du plockar!

  • Det finns flera olika sorters gran i Sverige och de flesta går att använda, men undvik den giftiga idegranen som känns igen på dess röda bärliknande frön och sina platta barr. 

  • Plocka inte för många granskott från samma träd. Om du inte har tillgång till många granar får det bli en liten slurk saft. ​​​​

 

Tips!

Barr från granen går att plocka hela vintern för användning som krydda. Torka och mal barr för att ge en smak av vilt till en gryta eller mixa barren med salt, bred ut för torkning och vips så har du ett lyxigt gransalt! 

Att plocka granskott ingår inte i allemansrätten då skottet är en del av grenen. Kolla med markägaren innan du plockar! 

Det finns flera olika sortes gran i Sverige och de flesta går att använda. Men undvik den giftiga idegranen som känns igen på sina röda bärliknande frön och platta barr. 

bottom of page