

Signes Nyponte
Signe kunde många bra saker som förts vidare genom generationer, som kom från samarbetet med väsendena. Men hon använde inte alla, som Junke buttert konstaterade. Men hon gjorde nyponte.
Utöver att nypon är gott är det också en superfukt som innehåller mängder av C-vitamin och järn. Det är en bra kombination eftersom C-vitaminen hjälper kroppen att ta upp järnet. Utöver det innehåller nyponen även antioxidanterna betakaroten och flavonoider.
Ed del näringsämnen minskar visserligen vid torkning, men det finns ändå mycket kvar!
Torka nypon
När de vackra rosorna blommat över kommer istället de goda nyponen. Plocka dem röda och mogna.
Skär nyponen på mitten och kröp ur fröna tex med änden på en sked. Det kan vara lämpligt att ha handskar på sig, då frönas små hår kliar om man får dem på huden.
Om du har en frukttork lägger du nyponhalvorna i den med insidan uppåt och torkar på 40 grader. Vid torkning i 40 grader behåller man fler näringsämnen än när man torkar på högre grader.
Om du inte har en frukttork går det också fint att torka i ugnen. Sprid ut nyponen med insidan upp på en plåt. Sätt då ugnen på 50 grader och sätt en träslev i luckan när du sätter in plåten. På så sätt kan fukten komma ut och nyponen torkas.
Smula sönder de torra nyponen så tar de mindre plats att förvara.
Nyponte
3 dl vatten
1 msk torkade nypon
Koka vatten och nypon i 10 minuter.
Sila och slå upp i en kopp. För sötare dryck lägg även i lite honung.
En skorpa med smör är ett gott tilltugg.
Nypon finns det gott om i Sverige, både i trädgårdar och vilt. Lämpliga sorter att använda är:
-
Nyponros
-
Stenros
-
Vresros