

Maskrosor
Maskrosen - ovän eller kompis?
Läs om vad Junke har att säga om saken.
Folk har fått för sig att maskrosen inte är bra. Varför vet jag inte, ni människor är bra konstiga ibland. Maskrosen är en väldigt användbar växt. Inte bara är den ätbar och näringsrik, hela växten. Den har dessutom långa rötter som letar sig långt ner i jorden. Där suger den åt sig näring och kalcium och gör det tillgängligt för växterna omkring. Så att ha maskrosor i grönsakslandet eller gräsmattan är faktist ett naturligt sätt att tillföra mer näring till det runt omkring. Sluta plocka bort den. /Junke
Bladen
Likväl som ruccula i Italien en gång i tiden ansågs vara ett enträget ogräs, har maskrosen fortfarande samma låga status i Sverige.
Men det är synd, för det är ett kryddigt och gott salladsblad som är rikt på bland annat vitamin A, C och K, samt kalcium och järn.
Många med gräsmatta har fullt av maskrosor i gräsmattan, och har man ingen egen gräsmatta växer den massor längs vägarna. Men kanske att man då vill skölja den lite extra.
Ut och plocka maskrosblad till salladen! Gott, nyttigt och helt gratis.
Roten
Roten kan ätas som vilken annan rotfrukt som helst.


